Direktlänk till inlägg 13 augusti 2011

en triathlets funderingar

Av SimmaCyklaSpring - 13 augusti 2011 15:36

Jag klev in på macken häromdagen på väg hem från träningen.

Skulle betala bensin och köpa kaffe.

- Ja ha är du ute och kör häst frågade expediten.

- nej svarade jag ; kör bil

( och tänkte att det borde han väl förstå ..., varför tror han att jag kör häst .., för att jag har kort hår, har ryttare kort hår ? för att jag kör jeep ? eller hörde jag fel ? )

Tänkte en stund på det hela.

Kan det ha berott på att jag såg ut så här ;


  ?


För mig fullständigt normalt , för andra lite märkligt kanske .

Gjorde ett test och gick runt i Borlänge stad med dessa i dag och det verkar som om folk tycker det ser lite underligt ut ..

Nere i Kalmar gick var och varannan människa runt med dessa knähöga strumpor.

Ni kanske har märkt det också , kompressionsklädestrenden bland triathleter och cyklister ???

Marknadsföringen för dem är i alla fall enorm, och de finns till och med de som tävlar ( och vinner..) för kompressionsklädesföretag.

Är de då bra eller bara en trend ???


Tja , så värst mycket forskning finns egentligen inte på området.

Men det som finns visar att man genom att anlägga ett lätt tryck mot huden , förbättrar återflödet av blod till hjärtat och att eventuella svullnader kring muskulatur minskar. Detta gör att laktat och andra slaggprodukter försvinner snabbare efter ansträngande träning och tävling samt att träningsvärken kan minska. För maxa dessa effekter bör man bära kompressionskläderna under och efter aktivitet ( upp till tolv timmar efter ).


Många har berättat för mig att de tidigare haft problem med kramper som minskat då de börjat med kompressionskläder.

Vad detta beror på är oklart och jag har än så länge inte hittat någon litteratur på området. Kramp, beror i de flesta fall på en förlorad neuromuskulär kontroll och en förändrad reflexkontroll på grund av muskulär uttröttning, och man skulle därför kunna tänka sig att kompressionskläderna ökar inputen och därmed den neuromuskulära kontrollen samt även kanske ger en avlastning av muskulaturen.

Men detta är mina egna teorier.


Hur som helst så finns det visst stöd i forskningen för att kompressionskläder gör nytta, och massor med stöd om man frågar runt bland triathleter och cyklister.

Sedan är det väl rätt snyggt ?

eller??


Simma lugnt

MAria

 
 
Ingen bild

Kalle

14 augusti 2011 09:50

Ja, jag är faktiskt en av alla som testat det som nu verkar vara poppis. Faktum är att jag gjorde det redan för tio, femton år sedan när förmodligen ingen hade hört talas om kompressionsskläder. Jag hade redan då, speciellt på vårarna i kombination med kyla och dåligt tränad, kramp i vaderna då och då vid längre cykelturer. Köpte då helt vanliga stödstrumpor på apoteket som jag klöpp av fötterna på och använde bara skaften när jag cyklade. Upplevde en klar förbättring. Sedan fick jag tips om att äta Magnesium vilket jag testa vilket också gav positiv effekt.
När jag nu var med på några triathlonträningar fick jag kramp när jag började springa efter avklarad simning o cykling. När jag sedan var till Vansbro så köpte jag nu det som kallas för kompressionsstrumpor, ja fast utan fötter, bara skaften. Dom han jag testa två gånger utan att få kramp så jag är en av de som tror att det gör nytta.

 
Cilla

Cilla

15 augusti 2011 12:29

Ja jag är lite skeptisk.. Har aldrig prövat faktist så jag kan inte göra så stor uttalan.. Har inte haft problem med kramper och dyl. så har inte haft nåt behov av att testa. Men nej snyggt ser det iaf inte ut..:-D Schysst blogg visste inte att du startat en ny:-)

http://cillaeriksson.blogspot.com

 
Ingen bild

maria

15 augusti 2011 13:21

heeej cilla skoj att du tittar in här .. tja det är väl från början ett träningsforum för att få i hop gemensamma träningar.... Vi höres tycker jag ! så kan du hänga med på någon av våra träningar !!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SimmaCyklaSpring - Torsdag 11 april 14:07

Efter att ha cyklat inne hela vintern var det till slut dags att byta kedja på racern. Visserligen satte jag ner den i källaren igen för det blir att köra MTB nu till att börja med när jag börjar med utecykling.   Har även köpt ett par watt...

Av SimmaCyklaSpring - Lördag 6 april 15:20

Ja här är det full fart så jag kommer mig knappt för att skriva. Mycket källarcykling har det blivit. Nu är jag redo för ett av vinterns många pass.   Fick "låna" två av barnbarnen ett par dagar, och nätter. Här är det sängdags och sagoläsn...

Av SimmaCyklaSpring - Torsdag 21 mars 15:21

Idag tog Lena o jag till att börja med en promenad vid Hundfjället.  Johan, Inez, Lisa och Ally tog några vändor i slalombacken.  Här bär de iväg i stora liften.  Efter ett tag satte jag igång att grilla korv.  Lena håller koll...

Av SimmaCyklaSpring - Onsdag 20 mars 15:28

Idag skulle vi till en stuga på fjället, här är jag och Ally före avfärd.  Inez och Lena har tagit plats på skotertaxin för fjällturen.  Lisa och Johan åkte skidor så vi blev fotade när vi hann ikapp dem.  Nu är vi framme. Sista bit...

Av SimmaCyklaSpring - Tisdag 19 mars 16:27

  Tidigt i morse for jag och Lena mot Sälen. Nu är vi vid Pyramidbageriet i Dala-Järna. Där fyller vi på brödförrådet.  Sen stod det inte på förrän vi var vid fiket i Vansbro.  Mycket gott finns det att välja på där.  Kaffe och sm...

Presentation

Fråga mig

26 besvarade frågor

Strava

 

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

ALLMÄNT


Ovido - Quiz & Flashcards