Direktlänk till inlägg 17 september 2018

Enkornsbak

Av SimmaCyklaSpring - 17 september 2018 13:43

När jag var ner till Warbro Kvarn och köpte mjöl så var det väl lika bra att prova lite olika sorter. En sort som jag inte använt tidigare är enkorn. Här ligger ett ax med enkorn (det lilla) bredvid ett helt vanligt ax med vete. Jisses vilken skillnad. Går åt en del enkorn för att få ett kilo mjöl kan jag tro. Enkorn började odlas för 12 000 år sedan i Mellanöstern.


Enkornsmjöl är väldigt "vekt" innehåller lite gluten vilket gör att det är lite svårbakat och bör blandas med annat mjöl, trots det bör man grädda brödet i en form. Enligt innehållsförteckningen har det en speciell doft och smak. Låter spännande.


Jag gjorde en deg på två delar vetemjöl och en del enkorn. Nu har den kalljäst i två dygn. Vi får se hur detta skall bli, spännande.


Då jag aldrig bakat med sådant mjöl visste jag inte hur länge jag skulle grädda. Använde en termometer för säkerhets skull och körde på till 98 grader. Det borde bli bra. Drygt en timme tog det på drygt 200 grader. Laborerade lite med graderna, men ungefär.


Lät två jäsa och gräddas i form. Ett fick jäsa i jäskorg och alltså gräddas utan form. I fortsättningen använder jag nog form till detta bröd även om det till vänster också var helt ok. Doft och smak då? jo lite speciellt, men framför allt, väldigt gott. Det var skoj för nu har jag en till favorit på min "bagarreportoar".

 
 
Jompa

Jompa

18 september 2018 11:15

Hej! Om man ska köpa enkornsmjöl, finns det olika "kvalitet" att köpa eller finns det att få tag på vart som? Tänkte testa på att baka detta och ha till nästa middag!

http://bokaborddirekt.se

 
Ingen bild

Kalle S

18 september 2018 11:35

Har faktiskt ingen aning. Första gången jag använder detta mjöl.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SimmaCyklaSpring - Söndag 17 feb 15:09

Som vanligt när jag inte är tillräckligt pigg för att träna ser jag till att fylla på brödförrådet. De första fyra är gräddade. En modell längre fick det bli. Hela 1.5 kg är denna bamse på som snart skall in i ugnen. Drygt en tim...

Av SimmaCyklaSpring - Lördag 16 feb 08:22

Träningen har gått bra ett tag nu och i torsdags kände jag mig mogen att göra ett FTP-test. Nu är jag startklar väl medveten om hur plågsamt det kommer att bli de närmaste 45 minuterna. Ja det var väl det jag hade på känn. Träningen har gjor...

Av SimmaCyklaSpring - Lördag 9 feb 15:16

Nu har det snart gått en vecka igen och det fortsätter gå bra med cykelträningen. Visserligen bara inomhus än så länge men i onsdags var jag i alla fall ut i det fina vädret och åkte spark en timme. Lena var med och nu har vi inte långt hem. ...

Av SimmaCyklaSpring - Måndag 4 feb 14:40

Förra veckan blev riktigt bra ur träningssynpunkt. Drygt 40 mil fördelade på sju pass varav två intervallpass. I går var det vilodag som bestod av en hel del snöskottning. Måndag morgon och vad passar väl bättre än att riva av ett intervallp...

Av SimmaCyklaSpring - Fredag 1 feb 10:06

Fick till en riktigt bra träningsmånad i januari. Hela 100 mil inklusive fyra intervallpass. Lika bra att börja februari med ett intervallpass. Här sitter jag då och laddar för passet som börjar redan kl 08.00. Tillsammans med 30 andra skall...

Presentation

Fråga mig

26 besvarade frågor

Strava

 

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SimmaCyklaSpring med Blogkeen
Följ SimmaCyklaSpring med Bloglovin'

ALLMÄNT


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se