Direktlänk till inlägg 17 september 2018

Enkornsbak

Av SimmaCyklaSpring - Måndag 17 sept 13:43

När jag var ner till Warbro Kvarn och köpte mjöl så var det väl lika bra att prova lite olika sorter. En sort som jag inte använt tidigare är enkorn. Här ligger ett ax med enkorn (det lilla) bredvid ett helt vanligt ax med vete. Jisses vilken skillnad. Går åt en del enkorn för att få ett kilo mjöl kan jag tro. Enkorn började odlas för 12 000 år sedan i Mellanöstern.


Enkornsmjöl är väldigt "vekt" innehåller lite gluten vilket gör att det är lite svårbakat och bör blandas med annat mjöl, trots det bör man grädda brödet i en form. Enligt innehållsförteckningen har det en speciell doft och smak. Låter spännande.


Jag gjorde en deg på två delar vetemjöl och en del enkorn. Nu har den kalljäst i två dygn. Vi får se hur detta skall bli, spännande.


Då jag aldrig bakat med sådant mjöl visste jag inte hur länge jag skulle grädda. Använde en termometer för säkerhets skull och körde på till 98 grader. Det borde bli bra. Drygt en timme tog det på drygt 200 grader. Laborerade lite med graderna, men ungefär.


Lät två jäsa och gräddas i form. Ett fick jäsa i jäskorg och alltså gräddas utan form. I fortsättningen använder jag nog form till detta bröd även om det till vänster också var helt ok. Doft och smak då? jo lite speciellt, men framför allt, väldigt gott. Det var skoj för nu har jag en till favorit på min "bagarreportoar".

 
 
Jompa

Jompa

Tisdag 18 sept 11:15

Hej! Om man ska köpa enkornsmjöl, finns det olika "kvalitet" att köpa eller finns det att få tag på vart som? Tänkte testa på att baka detta och ha till nästa middag!

http://bokaborddirekt.se

 
Ingen bild

Kalle S

Tisdag 18 sept 11:35

Har faktiskt ingen aning. Första gången jag använder detta mjöl.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SimmaCyklaSpring - Fredag 14 dec 20:31


Passar bra att gå ner i källaren och köra ett gemensamt pass med en jäkla massa andra cyklister när det är fem grader kallt ute. Blev en skaplig runda på drygt 36 km. Blir lite hårdare än om man sitter själv och nöter. ...

Av SimmaCyklaSpring - Torsdag 13 dec 15:45

I dag gjorde jag ett nytt försök att köra ett gemensamt träningspass på Zwift. Senast kom jag ju inte med men i dag lyckades jag väl göra rätt så nu står jag i startfållan tillsammans med en massa andra cyklister.   Trots att det bara är et...

Av SimmaCyklaSpring - Onsdag 12 dec 12:05

I går morse gjorde jag något jag inte gjort på många år. En deg för sirapslimpor gjord på surdeg. Redan klockan sex satte jag igång. Det är lite omständigt och inte förrän klockan sex på kvällen började jag grädda. Klpckan nio var tredje brödet gr...

Av SimmaCyklaSpring - Tisdag 11 dec 08:48

Började i morse med att sätta igång en deg. Framåt kvällen har jag förhoppningsvis tre nygräddade sirapslimpor. Det hela gjort enligt recept i denna bok. Finns många bra recept i den.   Sedan var det läge att vinterutrusta min MTB. På med d...

Av SimmaCyklaSpring - Måndag 10 dec 20:16


För första gången skulle jag vara med på gruppträning på Zwift. Anmälde mig i förmiddags till en grupp. Den skulle starta kl 19.04. Var på cykeln ca 20 min före och kollade så jag hade puls, vilket jag inte hade i går. Tiden till start räknades ne...

Presentation

Fråga mig

26 besvarade frågor

Strava

 

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SimmaCyklaSpring med Blogkeen
Följ SimmaCyklaSpring med Bloglovin'

ALLMÄNT


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se