Direktlänk till inlägg 8 mars 2015

Bageriet sista delen.

Av SimmaCyklaSpring - 8 mars 2015 13:36

Ja nu kanske ni tror att jag inte är på ett bageri utan på ett mejeri. Nejdå, men när man har gott bröd, varför ska man då inte också ha gott smör. Det finns alldeles för mycket skräp i handeln. Jag blandar själv smör, havssalt och rapsolja. Det blir fint det.


Bakar man bröd med kärlek passar det väl bra att ha smör i en hjärtformad bytta. Speciellt idag när det är den internationella kvinnodagen.


En kastrull hett vatten behövs för ett lyckat bak.


Här har jag ett bröd på brödspaden som jag siktat mjöl på samt gjort ett litet mönster på.


Gräddning på gång. Dessa bröd stoppar jag in i 260 graders värme, sänker direkt till 240 grader och låter det stå inne 40 minuter. Som ni ser gräddar jag på stenhäll vilket är bra. Då slipper man så stora temperatusvängningar i ugnen. Stenen gör att det blir jämn värme. Dessutom ger det brödet en extra skjuts eftersom degen hamnar på en riktigt varm yta, istället för en kall plåt. På botten i ugnen har jag en ugnsfast skål med vatten i vilket gör att brödet gräddas i en lite fuktigare miljö. Det är bra för att få lite volym på brödet. Vattnet ni såg att jag värmde tidigare, av det tar jag en halv deciliter och kastar in i ugnen innan jag stänger luckan (ja sen är det ju försent) för att få lite extra skjuts. Jag har inte varmluften på, lugnt och fridfullt skall det vara. Jag öppnar inte ugnen under hela gräddningen heller, ångan skall ju vara kvar i ugnen, det är ju där den gör nytta.


Ett bröd gräddat och ett som snart skall ur jäskorgen.


Sådär, fyra bröd gräddade. Tre lyckades jag få att spricka riktigt fint, det ena var jag för försiktig på när jag snittade. Blev bara ett mönster, fint det med men ett bröd som inte har spruckit är som kärlek utan kyssar.


Mycket kaffe hinner man dricka när man är fritidsbagare. Jäskorgarna låter jag stå på spisen så det blir riktigt torra innan jag ställer undan dem. När man haft deg i dem ett helt dygn blir de lite råa.


När jag tog ur fyra limpor igår blev det ju 2,5 kg deg kvar som jag la i en bunke. Kolla vad det har jäst på ett dygn.


Nu är det dags att provsmaka, konsten är att vänta en timme innan man skär i brödet. Det gäller att brödet får kallna innan man skär i det, annars släpper man ut fukten ur brödet och det vill man ju inte. Ingen vill väl ha torra bröd. Då kan man ju käka knäckebröd vilket också är gott. 


Smasken smasken, första biten är allt bra fin den.


Måste ta en bit till, finns väl inget som är så gott som färskt surdegsbröd. Ett sätt att behålla fukten i ett färskt bröd är att när man skurit i det ställa det på högkant som ni ser att jag gjort här. Det är bättre än att stoppa det i en plastpåse.


Ja det blev ju ett gäng med småbröd också. De vänstra är smörpenslade både före och efter gräddning. De högra är penslade med vatten och sedan beströdda med sesamfrön. Gott gott vill jag lova. 

Ja det blev en lång beskrivning av hur det går till att baka bröd. Men som ni ser så är det ganska enkelt, sen gäller det ju bara att få till det, det kan vara nog så svårt. Det är bara att träna, Råvarorna är ju billiga så träna på bara och var inte rädd att det går på tok ibland, för det gör det. 

För att sammanfatta det hela så är det ju bara att blanda mjöl, vatten och salt i lagom mängd. Låt jäsa efter behag och grädda tills det är klart. Hur enkelt som helst men ändå så jäkla svårt, är fortfarande på jakt efter det perfekta brödet. Jag tycker dock att jag kommer lite närmare då och då.

Kör hårt, det skall jag göra. Vi hörs!

 
 
Ingen bild

Roger H

9 mars 2015 15:45

Ja du om man hade dina färdigheterna ändå, blir sugen när man ser allt bröd

 
Ingen bild

Kalle S.

9 mars 2015 17:17

Tjena Roger. Ja men det är inte så märkvärdigt som det kanske ser ut. Det är ju enklare än vad man kan läsa i bakböcker. Rör ju bara ihop salt vatten o mjöl o lite surgrund. Sen får det stå ett par timmar. Sen jäsa ett dygn eller två. Sen grädda. Testa o testa är finessen. Efter några försök blir det bra.

 
Ingen bild

Peter.E

15 mars 2015 18:35

Hej Kalle.
Väldigt tyst från dig.
Vad händer?

 
Ingen bild

Kalle S.

15 mars 2015 19:26

Det skall du strax få reda på.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SimmaCyklaSpring - 11 oktober 2020 07:06

Efter tio år med bloggandet och över 1700 inlägg känns det som det får räcka. Tack o hej så länge. ...

Av SimmaCyklaSpring - 7 oktober 2020 18:16

Gjorde mandelmassa för ett par dagar sedan med tanke på bullbak. I gårkväll plockade jag fram alla ingredienser som jag behöver. Gäller att ha rumsvarma grejer om det skall bli bra. Russin som skall blötläggas och mixas och ingå i fyllningen. Strö...

Av SimmaCyklaSpring - 5 oktober 2020 20:30

Ja minsann, då är gräsmattorna klippta för sista gången i år hoppas jag. Gröna och fina.   I går blev det ett pass i källaren på trainern men idag var det kanonväder igen vilket gjorde att det blev en fin utetur på MTB. Nu är jag på Miljonv...

Av SimmaCyklaSpring - 3 oktober 2020 12:36

När jag for iväg tänkte jag mig en lugn runda uppåt Nisshyttan och Gruvsjön. Nu har jag precis kommit till Gruvsjön.   Gruvsjön passeras utan att jag svänger av mot Björnbo som jag brukar göra. Nej idag får det bli lite längre. Siktar på Ky...

Av SimmaCyklaSpring - 2 oktober 2020 16:46

Idag ska det bli en tur med Lena, Lisa och Inez. Själv tog jag cykeln till Gustafs. Så här fint var det när jag kom hem till Lisa och vi skulle ge oss iväg.   Jag i täten efter Dalälven förbi kanotstadion. Lena och Lisa ligger tätt efter. ...

Presentation

Fråga mig

26 besvarade frågor

Strava

 

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

ALLMÄNT


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se