Direktlänk till inlägg 6 mars 2015

Brödbak på gång, med recept!

Av SimmaCyklaSpring - 6 mars 2015 16:53

Eftersom Håkan efterlyste recept på det jag lägger ut så sätter jag väl igång en deg igen och beskriver lite hur jag gör. Varning! Inlägg för nördar kan tyckas. Följes på egen risk. Gott och nyttigt bröd är beroendeframkallande. Nu kör vi.

Då jag inte följer något speciellt recept utan skriver ner det jag gör allteftersom så tänkte jag nu beskriva hur jag gör just denna gång. Lite chanstagning då det i skrivande stund är långt ifrån klart. Här är i alla fall ingredienserna denna gång. Kör helst ekologist och stenmalet. Varför ha dåliga råvarot när det finns bra. Som synes är det inte mycket som behövs, och absolut inga tillsatser med en massa bokstavskombinationer.


Ett par dagar före jag skall baka brukar jag friska upp surdegen som vi ser här till höger. Den friska jag upp igårkväll samt i morse innan jag for till jobbet. Jag har haft den i tre år ungefär.

I vänstra skålen hällde jag i 250 gram russin och slog på en halvliter 40-gradigt vatten. Det gjorde jag också i morse.


När jag kom hem efter ca nio timmar hade surdegen växt ordentligt, man ser hur plasten buktar. Nio timmar kanske är i längsta laget, räcker oftast med sex timmar. Men men.


Ja det ser ju riktigt bra ut och jag vill inte vänta till imorgon utan nu kör vi en deg så får vi se hur det blir.


Efter att ha hällt av vattnet från russinen vilket jag spar och fyller upp så det blir två liter och värmer det lite, till 35 grader denna gång så häller jag i det i en rejäl plastbunke tillsammans med 700 gram surdeg. Vispar ordentligt, bra med lite syre i degen. Häller även i 80 gram havssalt.


Här kör jag sönder russinen i mixern, varför? Jo vissa tycker inte det är så gott med russin. Men mixar jag dem så visar det sig att alla tycker om det. Det blir alltså ett russinbröd för de som inte tycker om russin. Bra va.


Nu har jag haft i 1,5 kg dinkelmjöl som jag vispade ner. Sedan hällde jag i de mixade russinen samt 2 kg vetemjöl. Då börjar det härliga. I med näven och blanda. Vadå degblandare, händerna är de bästa degblandarna. I många recept står det T.ex häll i det och det, kör på denna hastighet i si och så många minuter, häll sedan i det eller det och kör på denna hastighet i ett visst antal minuter. Nänä, glöm det. Har aldrig fått så bra bröd som när jag slutat använda elektriska degblandare.


Nu har jag blandat ihop det som skall vara och strött på lite dinkelmjöl. Nu skall degen, vadå tror ni, knådas...


Nej nej, nu skall den vila. Precis som jag. Detta är latmansbak. På med ett plastlock så fukten bevaras i degen och låt den vila.


Vilotiden idag får bli två timmar, då hinner det bildas gluten och degen kommer att vara jättehärlig helt utan knådning. Under tiden kan man ju alltid läsa lite.


Det finns ju en hel del att lära om bakkonsten. Sébastien Boudet som är en mästare på att baka har gjort två kanonbra böcker som jag varmt kan rekomendera. Kan inte låta bli att nämna att jag dessutom medverkat som testbagare i den högra boken. Mitt namn står tryckt i boken vilket jag är riktigt glad över. 

Det får bli allt för denna gång men det kommer mera för än är det ju inte klart. Det blir det ju inte framåt söndag men den som vill kan följa med på resan till färdigt bröd.

Hej så länge!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av SimmaCyklaSpring - Tisdag 19 mars 15:22

Äntligen dags för årets första uterunda. Har passerat Dalkarlsnäs och kör nu mot Lerviken. På väg mot Mårtensgård. Kan knappast bli bättre. Om de sämsta dagarna vore så här, då vore det bra. Ja det blev en lugn och fin första uto...

Av SimmaCyklaSpring - Fredag 15 mars 11:58

I går blev jag brutalt påmind om att det snart är vår och mindre än två månader tills tävlingarna drar igång. 4 maj går Lidingöloppet och en vecka senare går Billingeracet. I går var första dagen på nästan en vecka som jag var feberfri. Feberfri v...

Av SimmaCyklaSpring - Tisdag 12 mars 18:15

När jag blev pensionär såg jag fram emot att kunna träna mycket på cykel. Men det verkar som jag mest ägnar mig åt bakning. Men när jag inte är pigg lär träningen vara. Nu blir det påfyllning av bullförrådet. Som alltid när jag bakar gör jag det e...

Av SimmaCyklaSpring - Tisdag 5 mars 15:48

I dag blev det en förmiddagspromenad på fem km med Lena i det fina vintervädret. Efter det var jag sugen på en sväng på trainern. En lugn halvtimme var tanken. Gick lite hårt så det blev två mil på 35 minuter. Nu blev jag rejält trött....

Av SimmaCyklaSpring - Måndag 4 mars 15:54

Äntligen kände jag mig så pigg så det var dags för en promenad. Tillsammans med Lena blev det en runda på fyra km. Efter lite mat och kaffe blev jag faktiskt sugen på en stund på trainern. Det blev en timme på trainern i källaren och det kän...

Presentation

Fråga mig

26 besvarade frågor

Strava

 

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SimmaCyklaSpring med Blogkeen
Följ SimmaCyklaSpring med Bloglovin'

ALLMÄNT


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se